Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  ORLEN Unipetrol se stal TOP Odpovědnou firmou v kategorii životní prostředí
Velikost textu:  A AA
ORLEN Unipetrol se stal TOP Odpovědnou firmou v kategorii životní prostředí

04-11-2021  

Platforma pro odpovědné a udržitelné podnikání Byznys pro společnost udělila dvaceti pěti společnostem napříč Českou republikou titul TOP Odpovědná firma roku. V samostatné kategorii životní prostředí si pak první místo odnesla rafinérská a petrochemická skupina ORLEN Unipetrol. Uspěla s projektem chemické recyklace plastů, která slouží k jejich opětovnému využití založenému na principech cirkulární ekonomiky. Ceny Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma jsou v Česku ojedinělým nezávislým ratingem velkých, středních i malých firem, který hodnotí a oceňuje strategie a aktivity v oblasti odpovědnosti a udržitelnosti. 

Byznys pro společnost sleduje firmy, které se dlouhodobě věnují rozvoji společnosti, investují do zaměstnanců, snižují dopad na životní prostředí a přinášejí inovativní řešení. Ceny TOP Odpovědná firma jsou otevřeny všem firmám v různých fázích přístupu k udržitelnosti, jednotlivé kategorie reflektují jejich úsilí v rozličných oblastech. Nejodpovědnější firmou na poli životního prostředí pro rok 2021 se stal ORLEN Unipetrol s projektem Pyrekol zaměřeným na recyklaci plastů. 

„Ochrana životního prostředí a udržitelná budoucnost jsou jednou z priorit našeho podnikání. V chemickém závodě v Litvínově jsme proto zprovoznili testovací pyrolýzní jednotku na zpracování odpadních plastů. V ní budeme v následujících třech letech zkoumat chemickou recyklaci plastů a způsob její implementace do standardní výroby. Velmi si proto vážíme získaného ocenění,“ popisuje Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol, která plánuje vyrábět v roce 2030 až 20 % svých petrochemických produktů z recyklovaného materiálu.

V České republice je podle Ministerstva průmyslu a obchodu ročně vyprodukováno více jak 400 tisíc tun plastových odpadů. Z uvedeného množství plastového odpadu je zhruba 37 % využito pro materiálovou recyklaci a 18 % využito energeticky, tj. pro výrobu tepla anebo elektrické energie. Projekt recyklace plastů zavádí principy cirkulární ekonomiky do výrobních procesů s cílem rozšířit tradiční výrobu pohonných hmot a plastových produktů z fosilních zdrojů o nové zdroje, které pomohou k dekarbonizaci Česka a jsou v souladu s politikou Evropské unie. Každý rok skupina ORLEN Unipetrol investuje zhruba osm miliard korun do svého rozvoje. Do roku 2030 plánuje investovat 35 miliard korun do zelených projektů a digitalizace. Nejpozději v roce 2050 chce být emisně neutrální.   

Celkem 50 nezávislých porotců z akademické sféry, médií, neziskového i komerčního sektoru, ale i z řad významných osobností, které se aktivně podílejí na rozvoji kultury podnikání v Česku, vybíralo z více než 60 společností a 145 strategií a projektů ty, které jsou svým přístupem k tématům odpovědnosti a udržitelnosti výjimečné. Vedle prvního místa za životní prostředí se skupina ORLEN Unipetrol umístila v žebříčku 25 nejodpovědnějších firem v České republice a může se tak pyšnit titulem TOP Odpovědná firma 2021. 


                   

                   

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 421 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. 

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz


« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL