Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  AKTUALIZACE: Informace k mimořádné události
Velikost textu:  A AA
AKTUALIZACE: Informace k mimořádné události

25-07-2022  

AKTUALIZUJEME: Předpokládáme, že oprava hydrokrakovací jednotky bude trvat dva až tři týdny, rozsah škod se pohybuje v řádech desítek milionů korun. Během opravy dojde k částečnému snížení kapacity zpracování ropy, na dostupnosti pohonných hmot na čerpacích stanicích se ale toto krátkodobé omezení neprojeví.

Zasažená výrobní technologie je již přístupná a vyšetřování PČR a HZS na místě právě začalo. Poté, během zítřka, budeme moci začít zjišťovat skutečný rozsah poškození, abychom mohli předběžně odhadnout výši škod a délku oprav.

Středeční noční požár dostali hasiči pod kontrolu po 20 minutách od exploze. Zbylé hodiny probíhalo řízené dohořívání. Ve čtvrtek v ranních hodinách oheň uhasl. Hasiči byli i nadále na místě a monitorovali odstavenou výrobní jednotku termokamerami. Vyšetřování na místě začalo po zpřístupnění jednotky v pátek dopoledne. Teprve poté budeme schopni odhadnout rozsah poškození a časovou a finanční náročnost opravy. Celý chemický areál je i nadále v provozu. Výroba zastavena není. 

Požár byl ve čtvrtek ráno uhašen, technologii kontrolovali hasiči termokamerou. Hydrokrakovací jednotka je odstavena a přebytečná produkce je řízeně spalována na bezpečnostních polních hořácích. Během dne budeme zjišťovat rozsah poškození, příčinu nehody určí zahájené vyšetřování. Děkujeme našim podnikovým hasičům a všem složkám IZS za rychlý a profesionální zásah. Obyvatelům přilehlých měst a obcí se za způsobené nepříjemnosti omlouváme. Jejich bezpečí ani životní prostředí ohroženo nebylo.

Ve středu 20. července před jedenáctou hodinou večer došlo uvnitř našeho chemického areálu v Litvínově k lokální explozi a následnému požáru na hydrokrakovací jednotce. Požár likvidovali podnikoví hasiči a hasiči Ústeckého kraje. Na místě zasahovaly i další složky IZS. Situace je pod kontrolou a eskalace nehrozí. Na místě byli ošetřeni čtyři zranění. Výrobní jednotka byla z preventivních důvodu odstavena. Událost nemá vliv na bezpečí ani zdraví obyvatel.​​
​​​​​​

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL