Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Celoživotnímu pracovníkovi a historikovi chemických závodů v Záluží u Litvínova byla odhalena pamětní deska
Velikost textu:  A AA
Celoživotnímu pracovníkovi a historikovi chemických závodů v Záluží u Litvínova byla odhalena pamětní deska

06-06-2024  

K výročí osmdesáti let prvních ničivých náletů na chemické závody v Záluží U Litvínova byla před litvínovskou rafinerií skupiny ORLEN Unipetrol odhalena pamětní deska panu Ing. Miloslavu Hrabákovi, historikovi mapujícímu válečné a poválečné dějiny zálužského výrobního areálu. Rodák ze Záluží, historik a zasloužilý pracovník, který strávil v chemických závodech celý svůj profesní život, své vzpomínky zachytil ve třech historických svazcích. V nich své vlastní vzpomínky spojoval s usilovnou badatelskou prací a zdokumentoval budování závodů, spojenecké nálety během druhé světové války i následnou mohutnou modernizaci výroby.

Slavnostní odhalení pamětní desky historikovi dokumentujícímu válečnou a poválečnou historii chemických závodů v Záluží, panu Ing. Miloslavu Hrabákovi, se uskutečnilo 3. června před hlavním vchodem do Chemparku v Záluží u Litvínova. Pracovně nasazený historik prožil v tehdejší STW (Sudetenländische Treibstoffwerke) celé válečné období, v roce 1945 následné znovuobnovení výrobního závodu i začátek jeho modernizace. Z rukou pana Ing. Hrabáka pochází řada historických knih mapující historii zálužských chemických závodů.

„Odhalení pamětní desky panu Ing. Hrabákovi je připomenutí jednoho z nejzasloužilejších pracovníků, který kdy procházel místními branami. Celoživotní zásluhy pana Ing. Hrabáka, který v Záluží prožil celý svůj profesní život a zaznamenal do svých děl dění od počátku stavby závodů, přes jejich takřka úplné zničení až po jejich znovuobnovení, jsou skutečně mimořádné,“ uvedl Tomáš Herink, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

Pan Ing. Miloslav Hrabák prošel celou řadou dělnických profesí a po studiích na vysoké škole působil v řídicích funkcích. V roce 2020 mu zastupitelstvo města Litvínova na svém zasedání schválilo udělení čestného občanství in memoriam. Historik svoji činnost doprovázel mnoha přednáškami a pořádáním autorských čtení. Z jeho iniciativy byl v roce 2015 odhalen v Záluží u hlavní brány do závodu památník obětem stavby a bombardování chemických závodů. Zasloužilý historik zesnul v roce 2020 v nedožitých sto letech.

 
 
Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo v Pardubicích, neratovická společnost Spolana, otrokovická společnost REMAQ a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic ORLEN v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. ORLEN Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Zaměstnává více než 6 000 lidí. ORLEN Unipetrol je také společensky odpovědnou společností, a to zejména v oblasti podpory udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. Potvrzením kvalitní péče o zaměstnance je prestižní mezinárodní certifikát Top Employer, který skupina získala v letech 2023 a 2024, a řada národních ocenění. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největší energetickou firmou ve střední Evropě.

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz​
 

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL