Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  ORLEN Unipetrol bude spolupracovat na vývoji vodíku i s Technickou univerzitou v Košicích
Velikost textu:  A AA
ORLEN Unipetrol bude spolupracovat na vývoji vodíku i s Technickou univerzitou v Košicích

02-11-2021  

Zástupci největší české rafinérské a petrochemické skupiny ORLEN Unipetrol a Technické univerzity v Košicích podepsali memorandum o porozumění a spolupráci. Memorandum představuje základ budoucí spolupráce v oblasti výzkumu a vývoje vodíku, jako vhodného nosiče energie, jehož širší průmyslové využití otevírá možnosti pro ekologizaci průmyslu a veřejné mobility. Skupina ORLEN Unipetrol tím také rozvíjí spolupráci s akademickým světem v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje na Slovensku.

„Naše skupina je v oblasti vodíkové mobility velmi aktivní. Považujeme se za významného hráče na slovenském trhu ve velkoobchodním i maloobchodním segmentu, proto mě těší, že se nám podařilo najít ideálního partnera pro naše další rozvojové plány v podobě Technické univerzity v Košicích. Košická univerzita klade důraz na vědecko-technickou znalostní základnu, inovace a pracovní sílu s cílem utvářet zdravou a udržitelnou budoucnost,“ řekl Tomasz Wiatrak, generální ředitel skupiny ORLEN Unipetrol.

Podle strategie svého rozvoje, kterou skupina ORLEN Unipetrol nedávno zveřejnila, chce do roku 2030 vybudovat na Slovensku minimálně 24 vodíkových stanic a jeden vodíkový distribuční terminál. V Česku ORLEN Unipetrol s univerzitami a vysokými školami dlouhodobě úzce spolupracuje nejen v oblasti vzdělávání, ale také v oblasti primárního výzkumu a zejména aplikovaného výzkumu. Například s Vysokou školou chemicko-technologickou ORLEN Unipetrol spolupracuje již dvacet let. Unikátní projektem je jejich společné Univerzitní centrum umístěné přímo ve výrobním areálu v Litvínově, kde studuje zhruba padesát studentů petrochemické a rafinérské obory. V minulém roce se k tomuto centru připojila i Fakulta strojní Českého vysokého učení technického. Nyní chce skupina ORLEN Unipetrol spolupráci s akademickým světem v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje rozvíjet také na Slovensku.

„Vítáme zájem skupiny ORLEN Unipetrol podílet se na akademickém výzkumu a vývoji budoucího využití vodíku. Očekáváme vědeckou spolupráci a výměnu informací zejména v oblasti snižování emisí, velkokapacitního skladování, přepravy a distribuce nebo technického vrtání,“ řekl Dr. h. c. prof. h. c. prof. Ing. Stanislav Kmeť, DrSc., rektor Technické univerzity v Košicích.

Skupina ORLEN Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny ORLEN Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí ORLEN Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina ORLEN v Česku a na Slovensku. V Česku Benzina ORLEN provozuje 421 stanic a je největším řetězcem. Na Slovensku je Benzina ORLEN od svého vstupu v roce 2019 jedním z nejrychleji rostoucích řetězců a v současnosti má ve své síti již 20 stanic. Skupina ORLEN Unipetrol patří mezi největší firmy v České republice a zaměstnává více než 4 800 lidí. V roce 2005 se ORLEN Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina ORLEN Unipetrol je aktivní v oblasti společenské odpovědnosti. Svou pozornost věnuje iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. 

Kontakt: Pavel Kaidl, tiskový mluvčí, telefon: +420 736 502 520, e-mail: pavel.kaidl@orlenunipetrol.cz

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL