Jste zde: orlenunipetrol.cz > CZ/  Média/  Tiskové zprávy/  Unikátním dravcům se na komíně Parama vylíhla tři mláďata
Velikost textu:  A AA
Unikátním dravcům se na komíně Parama vylíhla tři mláďata

23-05-2024  

Kriticky ohroženým sokolům stěhovavým se letos poprvé podařilo vyvést mláďata na komíně pardubického výrobního závodu Paramo, které patří do skupiny ORLEN Unipetrol. Komín Parama si pro vyvedení svých prvních mláďat vybrala dva roky stará samička z pražského Motola a od ní o rok starší sameček z Mladé Boleslavi. Samice na přelomu března a dubna snesla čtyři vejce, která zahřívala další měsíc vlastním tělem. Na konci dubna se vylíhla tři mláďata. V polovině května je na komíně ornitologové opatřili identifikačními kroužky. Díky nim je možné dále sledovat počty sokolů na našem území. Celkem šest mladých dravců se podařilo sokolům vyvést také v dalších výrobních areálech. Tři mláďata nyní sokoli živí v kralupské rafinerii a další tři na komíně teplárny v litvínovském výrobním závodě. Online stream z tamních hnízdních budek mohou sledovat diváci na starameseosokoly.cz.

„Letos je to poprvé, kdy máme potvrzené úspěšné hnízdění sokolů v pardubickém Paramu. Loni jsme přes fotopast měli možnost pozorovat zájem sokolů o tamní budku, ale k hnízdění nakonec nedošlo. Letos ale ornitologové zjistili, že tam samice snesla hned čtyři vejce. Sokolí sezona zrovna vyšla do měsíců, kdy se na komíně, na kterém sokoli hnízdí, měli konat údržbové práce. Zajistili jsme ale odložení prací na komíně tak, aby výchova mláďat nebyla ohrožena a mladí dravci mohli růst a učit se létat podle svého přirozeného tempa,“ říká Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol.

Sokolí samice svá vejce zahřívala vlastním tělem necelý jeden měsíc, dokud se nevyklubala mláďata. V tu chvíli sokolím rodičům začal kolotoč starostí, a to zejména se sháněním dostatku potravy, protože mláďata ke svému viditelně rychlému růstu potřebují dostatek živin. V polovině května se ornitologové vypravili ke hnízdu na komíně, kde mláďata zkontrolovali a opatřili je odečítacími kroužky. Díky nim je později možné sokoly identifikovat a mít přehled o jejich počtech na našem území.

Díky identifikačním kroužkům je známý původ obou sokolů z Pardubic. Mladí sokolí rodiče, kteří letos vyvedli své první potomky, pochází oba z České republiky. Samička se vylíhla v roce 2022 na komíně v areálu pražské fakultní nemocnice v Motole. Sameček, se kterým na komíně Parama zahnízdila, pochází z Mladé Boleslavi a je oproti samičce o jeden rok starší. 

Skupina ORLEN Unipetrol sleduje sokoly stěhovavé ve svých výrobních areálech společně se sdružením ALKA Wildlife již od roku 2011. V nich mají sokoli ideální podmínky pro život: klid a dostatek potravy. Tu sokolí rodiče do okolí svého hnízda létají obstarávat každý den. Nalezenou kořist pak přináší celou mláďatům, kterou je živí několikrát denně. „Potrava sokolů v jednotlivých areálech se velmi liší, záleží na nabídce. Někde dominují holubi a přítomnost sokola může populaci v areálech často nežádoucích holubů snížit. Nikdy ale nedojde k tomu, že by holuby úplně vyhnali či vylovili. Přítomnost sokola nevede k vyhynutí kořisti, ale k ozdravení její populace a rozvoji obranného chování, na což musí sokoli zpětně reagovat přizpůsobením taktiky lovu. Jsme tedy svědky neustálého závodu mezi predátorem a jeho kořistí,“ říká ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife.

Sokoli stěhovaví pravidelně hnízdí ve všech areálech skupiny ORLEN Unipetrol, do které patří i pardubická společnost Paramo. Ve výrobním závodě v Kralupech nad Vltavou samice snesla vajíčka v polovině března, ze kterých se na konci dubna vyklubala tři mláďata. Loni tam sokolí pár odchoval čtyři mladé sokoly. Stejný počet se podařilo odchovat také sokolím rodičům na komíně teplárny v litvínovské rafinerii, kde sokoli vyvedli mladé již potřinácté. Celkem se v areálech skupiny ORLEN Unipetrol podařilo odchovat již 58 mláďat tohoto unikátního dravce.

 

Informace o Nadaci ORLEN Unipetrol
Nadace ORLEN Unipetrol zahájila svou činnost v roce 2017. Během dosavadního působení rozdělila v rámci stipendijního programu 9 milionu Kč mezi 323 středoškolských a vysokoškolských studentů přírodovědných a technických oborů. V rámci školního grantového programu rozdělila přes 12,6 milionů Kč mezi 94 základních a středních škol z celé republiky na podporu vzdělávací a vědecké činnosti. Podpořila 45 pedagogů částkou 1,6 milionu Kč v rámci pedagogického grantového programu. Do vzdělávacího projektu Plastík a jeho kouzelný kufřík se od roku 2021 zapojilo celkem 90 základních škol. Projekt nabízí žákům prvního stupně exkurzi do světa chemie skrze zábavné pokusy. Informace o poslání Nadace ORLEN Unipetrol a všech ostatních aktivitách najdete na internetových stránkách www.nadaceorlenunipetrol.cz.

Kontakt:
Lucie Pražáková, ředitelka Nadace ORLEN Unipetrol
telefon: 736 506 939

 

« zpět

 
 
 

Značky Skupiny UNIPETROL